Αυτή την συνταγή, σας την παραθέτουμε με την άδεια του κ. Μαμαλάκη. Είναι μία από τις καταπληκτικές συνταγές που έδειξε σε παλιότερη εκπομπή του στο Ναύπλιο. Τον ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό.

 

 

Υλικά 

(για 4 ορτύκια)

 

Εκτέλεση

 4 ορτύκια
βούτυρο
         άσπρα αμύγδαλα λεπτοκομμένα    
1 κυδώνι κομμένο σε λεπτές φέτες
λίγο νερό
3 κ. του γλυκού ζάχαρη
λίγες ρόγες από σταφύλι
μείγμα από 3 πιπέρια & κόλιανδρο
ρόγες από ξεφλουδισμένο σταφύλι
4 αμπελόφυλλα
4 φέτες μπέικον
λάδι
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
σταφίδες

οδοντογλυφίδες
βαμβακερό σπάγκο

                                                     

Σε τηγάνι βάζετε λίγο βούτυρο και τ’αμύγδαλα να πάρουν χρώμα. Μόλις ξανθύνουν τα τοποθετείτε σ ένα πιάτο και τ’αφήνετε.

Σε άλλο τηγάνι, βάζετε λίγο νερό, τη ζάχαρη, λίγο βούτυρο και ρίχνετε τα κυδώνια να καραμελώσουν, να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα. Προσθέτετε τα σταφύλια και όλα μαζί τ’αδειάζετε σ’ένα πιάτο και το αφήνετε στην άκρη.

Παίρνετε ένα ένα τα ορτύκια, τα πασπαλίζετε με το μείγμα από τα 4 πιπέρια και κόλιανδρο. Τα γεμίζετε με 3-4 ρόγες από το ξεφλουδισμένο σταφύλι και κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα.

Τυλίγετε το κάθε ορτύκι με ένα αμπελόφυλλο, στη συνέχεια με μια φέτα μπέικον και το δένετε με βαμβακερό σπάγκο. Τα ακουμπάμε σε πιάτο. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα ορτύκια.

Σ ένα τηγάνι βάζετε λίγο βούτυρο και ελάχιστο λάδι να ζεσταθούν. Ακουμπάτε ένα ένα τα ορτύκια μέσα στο τηγάνι και τ’αφήνετε να ροδοκοκκινήσουν. Σβήνετε με το κρασί και λίγο νεράκι. Αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου ¾ της ώρας, μέχρι να μαλακώσουν.

Σε μια πιατέλα, δημιουργείτε βάση με τα φρούτα που καραμελώσατε στην αρχή με το ζουμάκι τους. Παίρνετε ένα ένα τα ορτύκια από το τηγάνι, αφαιρείτε την οδοντογλυφίδα, το σπάγκο, τ’αμπελόφυλλο, το μπέικον και τα τοποθετείτε στην πιατέλα.

Περιχύνετε με τη σάλτσα από το τηγάνι. Γαρνίρετε με ρόγες από σταφύλι, λίγη σταφίδα και τα καραμελωμένα αμύγδαλα.